Thursday, May 13, 2010

Aku Kena Sounds Dengan Blogger Tegar!


salam. sebelum aku memulakan entri ini, ingin aku kata kan dengan tegas nya bahawa aku bertutur dan menulis dengan fluent nya dalam bahasa malaysia.




aku bukan nya nak bangga diri mahu pun bak kata pepatah, naik lif tekan sendiri tapi aku memang tidak ada masalah untuk faham ayat atau menulis bahasa melayu. sejak dari result UPSR, PMR, dan SPM kemudian melarat ke STPM , aku selalu mendapat A dalam subjek Bahasa Melayu. semasa aku jadi student form 6 dulu, aku juga ambil aliran sastera dalam cos Bahasa Melayu. *so, aku pasti korang nampak begitu aku bangga dengan bahasa melayu ni. banyak yang aku pelajari tentang subjek ini semasa form 6. ia nampak seperti subjek yang mudah. tapi hakikat nya sangat susah kerana aku perlu belajar dari bahasa melayu kuno hingga lah bahasa melayu moden.



tapi, perkara yang membuatkan bengang aku menebal bak gabus di atas gunung everest ialah bila ada orang sounds aku yang aku ni macam tak reti guna bahasa melayu dengan betul. cerita nya begini. aku sedang berYM dengan salah seorang blogger tegar. nak tanya pasal pok cik nuff pluss bersembang. tiba muncul ayat ini seperti ini..



MR ? : u cikgu kan?
aku : yup! nape?
MR ? : ajar anak murid macam ini kew
ke = kew , je = jewk , nya = nyew , kat = kart ??
aku : *dalam hati gulp! erm.. i short form laa.
MR ? : bukan ke perkataan je lebih pendek berbanding jewk?
aku : *sentap dengan tiba-tiba nya. okey, lepas ni i tak guna short form bila chat dengan u.
lebih kurang macam ini laa ayat dia.






aku mengomel dalam hati je time tu. di YM pon perlu guna ayat penuh seperti blog ke? aku teringat kata-kata ariff syah iaitu ayat rempit. dah lama aku tinggal kan ayat rempit semasa berblogging. tapi bila berFB , YM dan MS mmg selalu mengguna kan bahasa rempit. huhuhu. dah ramai orang join goup ini di facebook. keesokan hari nya, semasa mengajar subjek bahasa malaysia , aku merasa ada benar nya apa yang MR ? cakap kan semalam. so, selepas ini aku akan cuba membiasa kan diri aku agar tidak mengguna kan bahasa rempit di mana- mana rangkaian sosial serta untuk menghantar SMS.

okey, dah boleh bukak mulut. sebab kritikan anda membina!

dalam hati ada taman ku berkata : terima kasih MR K kerana menyedar kan aku betapa berharga nya bahasa kita. kalau bukan kita yang guna, siapa lagi kan.. akhir kata ; BAHASA JIWA BANGSA.

28 comments:

  1. @Arief - Eh tak adalah. Saye baikkk.

    ReplyDelete
  2. saya pun selalu menegur ank saya bila buat tulisan spt itu... saya rasa tak selesa..mungkin sbb kami "org2 dewasa" ni bukan kelahiran milinium kot.. JE jd JERK...kn lg pjg nk menaip tu... JERK pulak klu dialih bahasa saya ingatkan dia nk ckp JERK = SENTAP.

    ReplyDelete
  3. aku tak faham kenapa kau kata itu adalah shortform sedangkan ianya lebih panjang,kan??

    ReplyDelete
  4. take it positive
    hehe
    actually i pn x ske org ckp de tmbh "w" kt belakang =D

    ReplyDelete
  5. ini pendapat saya dalam bahasa rempit ya

    Kita kena guna bahasa formal dalam semua hal ke?Ok kenapa tak nak sound menteri-menteri yang ada sekarang ini.Dalam parlimen pun guna shortform.Guna bahasa rojak.Bahasa melayu campur bahasa inggeris.

    Maaflah sebab macam emo sikit.Kalau nak formal pun biar bertempat.Bukan semua tempat kita nak formal sahaja.

    ReplyDelete
  6. mr kalvin..
    err..mr k tak kisah..tak perlu bermaaf2an..sempena hari guru kelak lu bley blanja gua cendol pun kira o.k..

    ReplyDelete
  7. hurm.. 4 me.. doesnt care la pakai ayat mcmn sekali pn.. asal kita sama2 faham dah cukup la kan.. hhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  8. chybee : ha'ah..
    so, amoi terima je laa..

    ReplyDelete
  9. arieff : tak laa.
    tapi baget je.
    hahaha..

    ReplyDelete
  10. enchaoz : cian kan.
    waaarrggghhh!!
    :(

    ReplyDelete
  11. MR K : baik ke?
    baik ''sangat''.
    hahaha

    ReplyDelete
  12. sam : hehehe..
    amoi pown lahir bukan di zaman millineum.
    mak amoi selalu marah kalau hantar text dgn dia tulis macam tu.
    suruh anak sis belajar tulis bahasa melayu yg sebetul nya k.
    supaya tak effect dlm pelajaran..

    ReplyDelete
  13. fnd rocka : ntah laa.
    aku pon tak tahu.
    aku tgh kusut kot time tu..

    ReplyDelete
  14. ery farieha : yeah!
    benda itu sangat positive,
    so i try ubah buat yg lebih baik.

    i tak suka orang cakap pelat2.
    susah nak faham.

    ReplyDelete
  15. a-y-i-e : tu laa pasal.
    lepas ni amoi nak suruh MR K sounds menteri2 yang guna bahasa rojak.
    padan muka dorang.

    setuju juga!
    perlu tahu bila nak guna bahasa rempit ni.
    tapi kalau perkataan pelat2 susah laa nak faham..

    ReplyDelete
  16. alvin : hahaha..
    lawak laa lu.
    boleh2, wa belanja cendol plus ice kacang.
    tapi wa hantar guna gambar laa.

    ReplyDelete
  17. eyda sheyda : yeay!
    kita geng..
    give me 5!

    ReplyDelete
  18. bspot girl : dia mengada-ngada.
    hehehe

    ReplyDelete
  19. jap yee.
    tgh buat entry ni.
    bz laa 2 hari ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails