Wednesday, August 10, 2011

Manusia Hari Ini Suka Bersangka-Sangka

salam. entri ini aku copy dari email. aku rasa ada baiknya aku kongsi bersama - sama korang semua sempena bulan puasa. act, bila aku terbaca email ni, aku rasa ia seperti mengingatkan diriku juga agar tidak memberi sangkaan terhadap seseorang jika kita tidak mengenali mereka dengan sebenar-benarnya. bak kata orang putih " don't judge a book by it's cover". oleh itu, setiap apa yang mereka lakukakan kemungkinan ada sebabnya. renung - renungkan dan selamat beramal. hehehe. assalamualaikum..

 senyum.. tak perlu kata apa -apa..





M.A.N.U.S.I.A.
  


Manusia hari ini suka bersangka-sangka

Ada sangkaan baik.. Ada sangkaan buruk




Orang beribadah disangka riak
Orang yang relax disangka malas  
Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk
Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud (hina)
Orang makan banyak disangka pelahap
Orang makan sikit disangka diet
Orang baik disangka buruk
Orang buruk disangka baik
Orang senyum disangka mengejek
Orang masam disangka merajuk
Orang bermuzakarah disangka mengumpat
Orang diam disangka menyendiri
Orang menawan disangka pakai susuk
Orang nampak ceria disangka membela ........
mana tahu yang diam itu kerana
berzikir kepada Allah  
mana tahu yang senyum itu kerana
bersedekah  
mana tahu yang masam itu kerana
mengenangkan dosa  
mana tahu yang menawan itu kerana
bersih hati dan mindanya  
mana tahu yang ceria itu kerana
cergas cerdasnya


Jauhi sikap suka bersangka-sangka kerana ia bakal memusnahkan ukhwah    seperti musnahnya kayu dimakan api..

Satu benda yang kita lihat, macam-macam kesimpulan yang kita boleh buat.

semuanya bergantung bagaimana kita menilainya..

4 comments:

  1. betul tu weh
    skrg nih susah
    cakap sikit je orang suka fikir negatif
    padahal hati kita fikir positif je
    nice entry

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails