Tuesday, March 29, 2011

KOREA : SUNTIK MINYAK MASAK PADA WAJAH KERANA SILIKON

 petang semalam ketika aku menunggu waktu balik kerja, aku meluangkan masa beberapa minit untuk baca email. sejak - sejak sekarang ni bz memanjang, sampai tak de masa nak baca email. email - email ku di inbox jadi berkepam. aku hanya buka yang berkaitan dengan kerja je. cewah! macam HOD lak aku. ni. hehehe. sedang syok - syok baca, aku terbaca email ni. aku rasa sangat menarik dan menakutkan. entri ni khas untuk kaum wanita. kaum lelaki yang suka nak ambil tahu pasal wanita pon boleh baca entri ni.

Gila tak gilanya perempuan zaman sekarang. Sampai minyak masak yang patut buat goreng ayam dengan tempe pun dia hentam suntik dekat muka. Akibatnya, kau orang tengoklah sendiri. Dah macam ayam goreng yang baru masak separuh jalan, tiba-tiba gas habis.


Perkara ni dilakukan oleh seorang wanita korea yang berusia 48 tahun, Hang Mioku. Mioku mengaku telah mula menjalani pembedahan plastik semasa berusia 28 tahun. Sejak itu, Mioku mula ketagih untuk melakukan pembedahan plastik pada wajahnya. Mioku memilih untuk mendapatkan khidmat pembedahan plastik yang murah dan tidak selamat untuk memenuhi keinginannya.Wajah Mioku sebelum dibedahplastikkan.

Makin lama apabila sudah terlalu banyak melakukan pembedahan plastik, muka Mioku mula menjadi tak berbentuk dan membesar. Walaupun begitu, Mioku tetap menganggap wajahnya cantik dan menarik. Aku yang tengok ni macam nak kena sawan tarik lagi ada lah.

Sebelum dan selepas.

Sampai satu masa, doktor tempat Mioku sering mendapatkan khidmat bedah plastik tidak sanggup lagi untuk melayan permintaannya. Doktor tersebut menasihatkan Mioku untuk berjumpa dengan pakar psychiatric bagi merawat ke-obsess-an Mioku terhadap bedah plastik yang dianggap sebagai suatu sindrom dari masalah psikologis.

Perubahan besar yang terjadi pada wajah Mioku menyebabkan keluarga dia sendiri pun tak dapat nak cam dia lagi. Mak ayah Mioku menghantar Mioku ke doktor untuk merawat wajahnya, tapi oleh sebab rawatan tersebut memerlukan biaya yang besar, Mioku kembali melakukan kebiasaan lamanya iaitu mendapatkan khidmat bedah plastik yang murah dan berbahaya.


Hingga akhirnya, Mioku berjumpa dengan seorang doktor yang bersedia memberikan suntikan silikon. Bahkan, dokter tersebut juga memberikan Mioku jarum suntik dan silikon supaya Mioku dapat menyuntikkan silikon ke wajahnya sendiri. Malangnya, bila dah kehabisan bekalan silikon yang diberi kepadanya, dia menggantikan silikon tersebut dengan minyak masak.

Kejadian yang dialami Mioku akhirnya diketahui oleh orang ramai. Melalui satu rancangan di televisyen, penonton merasa kasihan dan memberikan sumbangan untuk Mioku bagi memperbaiki wajahnya kembali.

Pada pembedahan pertama, doktor berjaya mengeluarkan 60 gram cairan asing dari wajahnya, dan 200 gram dari lehernya. Setelah beberapa kali dibedah, wajah Mioku mulai mengecil. Namun, wajahnya masih belum dapat kembali ke bentuk normal.
Mioku menyesal dengan perbuatannya dan berharap agar wajahnya dapat kembali lagi seperti sebelum melakukan pembedahan plastik.


Kesiannya kat Hang.

Pengajarannya, bersyukur lah dengan apa yang dah diberikan Tuhan. Tak apa lah kalau hidung tu pesek pun. Tengok macam aku, hidung penyek. Ok apa daripada tak ada hidung langsung?

p/s: Apsal guna minyak masak? Kenapa tak pakai minyak petrol je terus? hahaha.
 

6 comments:

  1. ape jadah nyer pakai minyak masak suntik kat muke tue?? kan dah lagi teruk...nk cantik punyer pasal...kan dahh...haih~

    ReplyDelete
  2. setuju....walaupun nk cntik ....tp jgn la gune cara yg slh...byk lagi cara yg bek...example petua2....cume kesbrn sje yg perlu....ade... :)

    ReplyDelete
  3. apsal macam pernah baca je cerita ni..sebijik pulak ayatnya..tak baik copy entry orang..buat la ayat sendiri..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails